Kruittoren

Terwijl de kerk het religieuze middelpunt van het kasteel was, gold de 30 m hoge wachttoren als het strategisch centrum. Op het hoogste platform werd uitgekeken naar vijanden en in het ergste geval kon men zich in de toren verschansen.

De kruittoren is een van de oudste delen van het kasteel. Oorspronkelijk stamt de toren uit de 11e en 12e eeuw, zijn tegenwoordige vorm kreeg hij tijdens het bewind van graaf Everwyn II in het begin van de 16e eeuw. Op de buitenkant zijn aan de kant van de binnenplaats en aan de buitenkant de wapens van de graaf Everwyn (1461-1530) en zijn gemalin hertogin Ingeborg van Meklenburg aangebracht. Wie goed kijkt ontdekt nog enkele in de muur ingesloten kanonskogels. Deze stammen van een beschieting uit het jaar 1795. 

De toren heeft een hoogte van 30 meter en een grondvlak van 14 x 14 m. De muurdikte is op de benedenverdieping 5,5 m. In de middeleeuwen was de toren alleen op halve hoogte via een houten ladder vanaf de binnenplaats toegangelijk. De ladder kon indien nodig worden binnengehaald. De huidige ingang is pas veel later gemaakt. 

Binnen de toren is een kleine opening in de vloer te zien. Het is de enige toegang tot de 12 meter diepe, raamloze kelder. In de middeleeuwen was het een kerker, later diende de ruimte voor de opslag van kruit. De kelder was alleen bereikbaar met behulp van een lier die boven het keldergat was aangebracht. 

Via steile houten trappen bereikt u de bovenste verdieping van de toren en het platform vanwaar u bij heldere hemel kunt genieten van een weids uitzicht naar Lingen, Ibbenbüren, Gronau en Enschede. De vier kleine hoektorens in barokstijl stammen uit het jaar 1706 en dienden ter vervanging van de vroegere houten afdakjes voor torenwachters. 

Verder met de rondgang

Via de weergangen bereiken we het Marstall museum.

De Kruittoren van kasteel Bentheim © burgbentheim.de

Privacy instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies en wisselt gegevens uit met partners. Bij verder gebruik wordt toestemming gegeven. Verdere informatie en aanpassing van de instellingen op elk moment onder Privacyverklaring.