Kronenburg

Nadat het kasteel door de oorlogsverwoestingen in de 18e eeuw onbewoonbaar was geworden, werd het van 1817 tot 1865 als gevangenis gebruikt. Pas in 1833 gaf vorst Alexis II de architect Franz Anton Nordhoff de opdracht om de Palas, de woonvleugel van de kasteelheren in de middeleeuwen, te verbouwen tot een eigentijdse adelijke woning. 

De Kronenburg in zijn huidige vorm, met representatieve zalen achter middeleeuws aandoende gevels, ontstond in de periode 1883-1914 in het kader van een omvangrijk bouwplan. 

Zoals gebruikelijk was in de keizertijd liet men zich inspireren door historische bouwstijlen. Vooral de gotiek werd als echt "Duitse" bouwstijl beschouwd. De neogotiek stond in scherp contrast met de opkomst van de industrie en weerspiegelde het verlangen naar de vast geordende feodale samenleving van de middeleeuwen. 

Kunsthistorici noemen deze architectuurstijl tegenwoordig historisme. Het meest in het oog springende deel van de Kronenburg is het middenstuk met de trapgevel, dat op arcaden staat. 

Verder met de rondgang

In de Kronenburg kunt u de ridderzaal, de Remter, een slaapkamer in neo-rococostijl, de Ernst-August-Salon en debibliothek bezichtigen.

Onze koetsententoonstelling vindt u onder de "punthoed" voor de Kronenburg. 

De Kronenburg van Kasteel Bentheim © Thomas Wallmeyer

Privacy instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies en wisselt gegevens uit met partners. Bij verder gebruik wordt toestemming gegeven. Verdere informatie en aanpassing van de instellingen op elk moment onder Privacyverklaring.