Katharinenkerk

De Katharinenkerk is een sobere gotische kerkruimte met een rustiek balkonplafond en een grote galerij. Het koor, dat tot in de romaanse Bingeltoren doorloopt, ligt opvallend genoeg enkele treden lager. 

Aan de wanden bevinden zich, behalve grafplaten en rouwborden, de stambomen van Eberwin III (1536 - 1562). Opvallend is de kleine kansel en het dubbelzijdige gotische Mariabeeld van de meester Evert van Roden uit Münster. Deze kunstenaar is naast Heinrich Brabender een van de belangrijkste Westfaalse beeldhouwers uit de periode rond 1500. Het vrij in de ruimte hangende figuur bestaat uit twee met de rug naar elkaar toegekeerde Madonna´s en werd in 1503 voor klooster Frenswegen gemaakt. De verflaag van het beeld werd tijdens restauratiewerkzaamheden verwijderd. 

In 1588 trad graaf Arnold II toe tot de protestanse geloofsleer, die alle versieringen met beelden verbood. De ruimte met zijn eenvoudige balkenplafond en de grote galerij heeft een sober karakter, wat voor protestantse kerken gebruikelijk is. 

Verder met de rondgang

Ga de trap op, over de weergang naar de kruittoren.

Katharinenkerk

Privacy instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies en wisselt gegevens uit met partners. Bij verder gebruik wordt toestemming gegeven. Verdere informatie en aanpassing van de instellingen op elk moment onder Privacyverklaring.